Rozloučení s panem Josefem Mikulenkou

15.06.2014 21:17

Ve čtvrtek 12. června 2014 zemřel ve věku 79 let Josef Mikulenka, tanečník, choreograf a dlouholetý umělecký vedoucí Souboru písní a tanců Javořina z Rožnova pod Radhoštěm.

 

Josef Mikulenka byl významnou osobností folklórního života na Valašsku, zejména na Rožnovsku a Zubersku. Od roku 1965 působil v Souboru písní a tanců Javořina nejprve jako tanečník, zanedlouho na to se však začal aktivně podílet také na vytváření tanečních choreografií. Stal se vedoucím tance a později uměleckým vedoucím souboru.

Svou tvůrčí činností obohatil repertoár Javořiny o řadu nezapomenutelných pásem a tanců, které slavily úspěch nejen doma, ale také na zahraničních festivalech v Rakousku, Německu, Polsku, Lotyšsku, Švédsku, Maďarsku, Švýcarsku, Bulharsku, Francii, Španělsku, Turecku a ze kterých vycházejí členové souboru i dnes, tedy po více než 50 letech. Jsme velmi rádi, že nám odkázal toto nezapomenutelné dědictví.

Pod tanečním vedením Josefa Mikulenky Javořina dosáhla svého největšího úspěchu. Dvakrát zvítězila na prestižním folklórním festivalu ve francouzském Dijonu. Také zvítězila na celostátní soutěži folklórních souborů v Košících.

S panem Mikulenkou se rozloučíme v pondělí 16. června v 15 hodin v chrámu Páně svaté Kateřiny v Zubří. Jeho tance však zůstanou stále živé a budeme je s radostí tančit i nadále. „Josefe, ještě jednou velký DÍK od všech JAVOŘIŇÁKŮ za všechny generace.“

 

 

Za Soubor písní a tanců Javořina

Helena Halamíčková, vedoucí souboru

Kontakt

Soubor písní a tanců Javořina

javorina.roznov@seznam.cz

Hážovice 2053,
756 61 Rožnov pod Radhoštěm

Jiří Tvarůžek - vedoucí souboru
+420 734 447 114

Jaromír Klimek - cimbálová muzika
cmjavorina@seznam.cz
+420 776 095 706

Vyhledávání

Anketa

Líbí se Vám naše stránky?

(c) 2008 - 2016 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si webové stránky zdarma!Webnode